Voetklachten en behandelingen bij dansers

Toen ik 4 was had ik 1 grote droom ballerina worden, op mijn 6e ging ik dan ook op ballet, en nu intussen bijna 40 jaar verder dans ik nog steeds. Klassiek ballet maar ook stijldansen zowel latin als ballroom, salsa, merengue en batchatta, maar ik heb ook geproefd aan de Argentijnse tango, boogiewoogie, jazz en volksdansen.

Ik ben geen ballerina geworden maar (register) podoloog en in die hoedanigheid ben ik ook dagelijks bezig met bewegingen en hoe het menselijk lichaam beweegt. En soms komen die 2 elkaar tegen, hoe leuk is dat?

Dansen

Iedere dansstijl heeft zijn eigen techniek, maar 1 ding hebben alle stijlen gemeen: je gebruikt lichaam heel bewust en je voeten heel intensief. Er is dan ook geen danser die niet een keer een blessure aan zijn voet heeft gehad. En we hebben allemaal wel gehoord van de ballerina op spitzen die het bloed in de schoenen heeft staan.

Zoveel verschillende dansen, zoveel verschillende schoenen, zoveel verschillende technieken en zoveel verschillende problemen dus ook.

Voetklachten en podotherapie

Veel voorkomende klachten zijn dan ook kneuzingen, wondjes en soms zelfs breuken. De eerste twee zijn bij de meeste dansers wel bekent en kunnen zij heel goed zelf oplossen met een pleister of tape en het natuurlijke genezingsproces. Voor de laatste is het toch verstandig om de huisarts te raadplegen en vast te stellen of het een breuk is en deze goed te behandelen.

Maar soms zijn er blessures die steeds terug blijven komen hoe de danser(es) hier ook op traint en probeert deze te voorkomen toch komt het steeds terug. Denk dan bijvoorbeeld aan pijn onder de voorvoet. Draaien bij het dansen doe je namelijk (bijna) altijd op de bal van je voet, dit veroorzaakt bij menig danser regelmatig eelt en pijn. Maar soms is dit helemaal niet nodig.

De (register) podoloog of podotherapeut kan terugkerende blessures samen met jou onderzoeken waardoor je klacht steeds terugkomt. Misschien komt het wel door een verkeerde stand van je voet of een verkorting van een spier.

Onderzoek van de klacht

In een gesprek met de podoloog is het heel belangrijk dat je vertelt wanneer je de klachten ervaart. Omdat je met dansen hele andere bewegingen maakt dan met gewoon lopen is het soms noodzakelijk dat je dit voordoet. Een lichamelijk onderzoek, een boordeling van de slijtage van je schoenen en soms een echografisch onderzoek zal de podoloog heel veel informatie geven over hoe jij beweegt en je voet en dus ook de rest van je lichaam belast.

Behandeling van de klacht

Nadat er duidelijk is geworden waardoor jouw blessures steeds terugkomen zijn er verschillende mogelijkheden om te behandelen, vaak ook in samenwerking met de fysiotherapeut.

Denk dan aan:

Bij de steunzolen hoor ik de meeste al denken, steunzolen passen toch helemaal niet in mijn dansschoenen en als ze al passen kan ik toch helemaal niet goed meer strekken. Dat klopt, daarom is het ook belangrijk dat je je dansschoenen meeneemt en de podoloog goed laat zien wat jou vorm van dansen voor bewegingen vraagt. Want vaak is het heel goed mogelijk om de zolen in gewone schoenen te dragen en samen met oefeningen dit voldoende is om tijdens het dansen geen last te hebben of die nare blessure te vermijden. Maar een aanpassing aan je dansschoen is ook een mogelijkheid.

Tip

Technisch goed dansen voorkomt veel blessures net als een goed opwarming en opbouw van de bewegingen, maar als dit niet voldoende is denk ook eens aan de podoloog. Podoloog het latijnse woord voor voetkundige en dansen doe je nu eenmaal met je voeten.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten tijdens het dansen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland