Een podotherapeut kan een structurele oplossing bieden

Een likdoorn is een vervelend probleem, maar wat is een likdoorn eigenlijk? Hoe ontstaat een likdoorn? Bezoekt u regelmatig een pedicure voor het verwijderen van u likdoorn meer keert de likdoorn steeds weer terug? Dan kan de podotherapeut u helpen. Wat kan een podotherapeut voor u betekenen? Antwoord op al deze vragen vindt u in dit blogartikel.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn ook wel clavus genoemd, is plaatselijke eeltvorming, waarbij een harde spitsvormige kern diep in de huid doordringt en pijn veroorzaakt. Eeltvorming ontstaat door langdurige druk en wrijving. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand of slechtpassend schoeisel.

Waarom komt mijn likdoorn steeds terug?

Een pedicure kan de likdoorn verwijderen, de pedicure verwijderd de eelt vormingen en de likdoorn. Het vervelende is dat de likdoorn vaak weer terugkomt en dat de likdoorn dan herhaaldelijk verwijderd moet worden.

De reden van het terugkeren van de likdoorn is dat de voet door plaatselijk druk of wrijving ondervindt. Plaatselijke druk of wrijving kan ontstaan door bijvoorbeeld verkeerd schoeisel of een afwijkende voetstand.

Wat kan een podotherapeut voor u betekenen?

De podotherapeut kan door het beoordelen van u voetstand en het inspecteren van u schoenen achterhalen waar en waardoor er druk en/of wrijving ontstaat. Het verminderen van druk en wrijving zal ervoor zorgen dat de likdoorn (minder vaak) terug keert. De podotherapeut zou de likdoorn die aanwezig is weg kunnen halen. De podotherapeut voert dan vaak een therapieplan uit voor drukontlasting, bijvoorbeeld steunzolen of een orthese. Ook kan een goed schoenadvies minder klachten opleveren.

Drukontlasting door middel van steunzolen

Wanneer de reden een afwijkende voetstand is kan de podotherapeut een steunzool voor u maken die bijvoorbeeld de stand van u voeten corrigeert waardoor er een betere drukverdeling is. Ook kan een podotherapeut met een zool de pijnlijke plek drukvrij leggen.

Teenstukje (orthese)

Heeft u bijvoorbeeld een likdoorn op of tussen u tenen dan kan de podotherapeut een teenstukje maken tussen u tenen om druk en wrijving te voorkomen. Een teenstukje ook wel orthese genoemd wordt op maat gemaakt tussen u tenen. Dit stukje kunt u dan tussen u tenen dragen om de tenenstand te veranderen of om druk te ontlasten.

Schoenadvies

Regelmatig ontstaat ook likdoorn ook door verkeerd schoeisel een podotherapeut kan dan gericht schoenadvies geven. De podotherapeut bekijkt u klachten en de locatie van de likdoorn, wanneer dit schoenafhankelijk is kan de podotherapeut daar een gericht advies op geven. Bijvoorbeeld een schoen met een flexibele voorkant of een schoen waarvan de loopzool niet zo buigzaam is.

Ook komt het regelmatig voor dat de podotherapeut ontdekt dat u een verkeerde schoenmaat draagt. Verder kan de podotherapeut bijvoorbeeld aan de slijtage van een veel gedragen schoen soms aflezen waar het probleem zich bevind.

Vind een praktijk

Heeft u last van een terugkerende likdoorn? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mandy Leusink. Zij is podotherapeut en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw