Een erkende paramedische voetspecialist

Een registerpodoloog is een erkende paramedische voetspecialist. De registerpodoloog herkent en behandelt evenals de podotherapeut voet- en voetgerelateerde houdingsklachten. Cliënten met deze aandoeningen kunnen bij de registerpodoloog terecht voor advies en behandeling om klachten te verhelpen of te verminderen en (ernstige) complicaties te voorkomen.

Bij systeemziekten als reuma en diabetes speelt de registerpodoloog een belangrijke preventieve rol ter voorkoming van klachten en (ernstige) complicaties. Hij herkent risicofactoren en geeft preventieve voorlichting en advies aan de cliënt.

Iedereen mag zich ‘podoloog’ noemen, deze titel is niet beschermd. Niet iedereen mag zich registerpodoloog noemen. Dit mag alleen als iemand de opleiding tot registerpodoloog succesvol heeft afgerond en staat ingeschreven in het kwaliteitsregister voor de podologie van Stichting LOOP.

Meer informatie

Selecteer hieronder een onderwerp voor meer informative over de registerpodoloog:

  • Vergoedingen zorgverzekeraars

    Zorgverzekeraars erkennen de zorg die door een registerpodoloog geleverd wordt. De behandeling en de verstrekte hulpmiddelen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed en gaan daarom niet ten kosten van het eigen risico. Klik op de onderstaande knop om uw zorgverzekering te controleren!

    Controleer uw zorgverzekering

  • Wet BIG

    Alle individuele zorgverleners - dus ook podotherapeuten en registerpodologen - vallen onder de algemene bepalingen van de Wet BIG zoals artikel 88 (beroepsgeheim) en artikel 96 (strafbepalingen).

    De kwaliteit van de geleverde zorg wordt door beide beroepsgroepen zonder bemoeienis van de overheid georganiseerd. Stichting LOOP heeft voor de bewaking van de kwaliteit van geleverde zorg het kwaliteitsregister voor de podologie opgericht. Elke registerpodoloog moet in dit register ingeschreven staan, vandaar de term registerpodoloog.

    Podotherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten (NVvP). Zij hebben weliswaar een opleidingstitelbescherming op grond van Art. 34 in de Wet BIG, maar zij zijn niet BIG geregistreerd. Deze opleidingstitelbescherming waarborgt natuurlijk niet dat ook kwalitatief goede zorg wordt geleverd, maar zegt iets over het opleidingsniveau. De kwaliteit van de geleverde zorg daarentegen is verankerd in het kwaliteitsregister voor paramedici, waarin zo’n 70% van alle podotherapeuten is opgenomen.

  • Opleiding registerpodoloog

    De registerpodoloog heeft een deeltijdopleiding gevolgd aan de Academie voor Podologie. Dit is een deeltijdopleiding van 4 jaar, voor fysiotherapeuten is deze vierjarige opleiding terug gebracht naar 2 jaar. Het Centraal Examenbureau voor de Podologie (CEP) neemt het examen registerpodoloog af. Dit examen sluit aan op het beroepscompetentieprofielen dat door Stichting LOOP (Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie) is vastgesteld.

    Het laatste deel van de deeltijdopleiding tot registerpodoloog is door Stichting Hoger Onderwijs Nederland (SHO) op hbo-niveau geaccrediteerd. Afgestudeerden van deze opleiding ontvangen het officiële diploma van Stichting Hoger Onderwijs Nederland en worden daarmee opgenomen in het register van de SHO. Dit register is raadpleegbaar door iedereen, dus ook door verwijzers en zorgverzekeraars.

    Gedurende de opleiding zijn er diverse momenten dat de student stage loopt. Dit doet hij bij een registerpodoloog die ingeschreven staat bij Stichting LOOP of bij een podotherapeut die aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink