Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus betekent dat de grote teen scheef gaat staan, richting de tweede teen. Er ontstaat druk van de bult van de grote teen tegen de binnenkant van de schoen en ook tegen de tweede teen. Door druk van de bult tegen de schoen ontstaat o.a. een slijmbeurs welke kan gaan ontsteken. Doordat de grote teen tegen de tweede teen aan drukt, kunnen ook hier structuren in de knel komen. Ook kan de grote teen onder de tweede teen schuiven, waardoor een hamerteen ontstaat.

Om minder last van de gevolgen van de hallux valgus te hebben is het belangrijk om:

 1. Soepele tenen te hebben
 2. Sterke teen- en voetspieren te hebben
 3. Een stabiele stand van de enkel te hebben

Trainen voor soepele en sterke tenen

Deze 3 factoren zijn te trainen, maar ik zeg niet dat het makkelijk is. Zeker in het begin is het lastig om de oefeningen uit te voeren, maar de aanhouder wint en wordt beloond met minder (pijn)klachten.

Oefening 1

Tenen spreiden

 • Ga zitten op een rechte stoel, buig je knieën 90 graden en zet je voeten plat op de grond.
 • Breng de aandacht naar je tenen en probeer de tenen te spreiden, probeer de tenen van elkaar af te bewegen. Dit is niet makkelijk, maar als je dit een paar dagen steeds weer probeert, gaat het je lukken.

Oefening 2

Grote teen verplaatsen

 • Focus nu op de grote teen. Probeer de grote teen iets op te tillen, iets afstand te nemen van de tweede teen, door van de tweede teen weg te bewegen, zet de teen op de grond en hou de druk vast. Als je dit lukt hoor je al bij de gevorderden (lukt dit niet, kun je de volgende oefening proberen).
 • Zet de voet plat op de grond en druk de grote teen in de grond. Houd de grote teen met kracht op de grond, til de hak van de voet op en zet deze 1 cm naar binnen weer op de grond. Je voelt de aanspanning aan de binnenzijde van de voetboog.

Oefening 3

Herhaal oefening 1 en 2 terwijl je rechtop staat.

Oefening 4

Oefen de stabiliteit van je enkel door op 1 been te balanceren.

Oefening 5

Ga staan op 2 benen, benen iets uit elkaar. Voer oefening 3 uit met je rechtervoet. Houd de positie vast en til vervolgens het linkerbeen op. Probeer de positie van de grote teen vast te houden en probeer ook zo goed mogelijk rechtop te staan met je enkel. Oefen dit ook met het andere been.

Nogmaals, het is niet makkelijk, maar de aanhouder wint en wordt beloond met soepele, sterke voetgewrichten en -spieren en minder (pijn)klachten.

Vind een praktijk

Heeft u last van een hallux valgus (scheefstand van de grote teen)? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek