Wat is hallux rigidus?

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en rigidus betekent stijf, dus letterlijk vertaald: stijve grote teen. De belangrijkste oorzaak voor zo'n stijve teen is artrose aan het gewricht van de grote teen met het middenvoetsbeentje.

Bij artrose slijt het kraakbeen op de botuiteinden in het gewricht. Dit kraakbeen moet ervoor zorgen dat de botten soepel langs elkaar kunnen glijden. Een beetje slijtage is normaal bij het ouder worden. Maar artrose is overmatige slijtage. Het kraakbeen wordt dun, brokkelig of verdwijnt helemaal. Er komt steeds meer wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Het gewricht wordt stijf en de teen kan niet meer goed op en neer bewegen.

Te strakke buigpees van de grote teen

Soms is een grote teen bij het lopen stijf, maar kunt u de teen als u zit en de voet losjes naar beneden hangt wel gewoon omhoog duwen. Dan is niet artrose de oorzaak maar is er een probleem met de buigpees van de grote teen.

Meer informatie

Oorzaken van een stijve grote teen

Artrose is vaak de oorzaak van een hallux rigidus. De kans op artrose neemt toe bij het ouder worden en artrose komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Lees meer

Klachten van een stijve grote teen

Bij het lopen maakt uw voet een rollende beweging waarbij de grote teen meebeweegt. Dit heet afwikkelen. Vooral het omhoog bewegen van de teen is belangrijk bij het lopen, dat geeft dan ook de meeste klachten bij een hallux rigidus.

Lees meer

Diagnose van een stijve grote teen

Om de diagnose te stellen doet uw specialist een lichamelijk onderzoek. Hij/zij onderzoekt dan in hoeverre het gewricht van de grote teen kan bewegen

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een stijve grote teen

Als uw specialist vaststelt dat u een hallux rigidus heeft, zal hij in de meeste gevallen een niet-operatieve behandeling starten. Wanneer deze behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden.

Lees meer

Oefeningen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen

In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Lees meer over de oefeningen

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw